Едва ли има някой, който да обича посещенията при какъвто и да е лекар, включително и стоматолог. За съжаление, обаче, за повечето хора те са неизбежни и носят след себе си последици, отразяващи се на времето, бюджета и най-вече здравето им. Много често дори профилактичният преглед се оказва фатален и зъболекарите откриват някакъв дребен проблем, като кариес, например, който изисква незабавно лечение.

Голяма част от хората опитват да се преборят със зъбните проблеми и в частност с кариеса, като започват да почистват зъбите си по-често, да си купуват скъпи пасти за зъби и какви ли не избелващи препарати, да се хранят по друг начин и т.н.

Според известен специалист-зъболекар, тайната за запазването на красивата усмивка се крие именно в хранителния режим и то в примитивния такъв, съдържащ много повече полезни хранителни вещества. За да избегнете загубата/ваденето на зъби поради лоша хигиена, развитие на пулпит или друго заболяване, трябва да се храните с полезна, прясна и лека храна. Благодарение на своите наблюдения, проучвания и опит през години, доктор Уестън Прайс препоръчва примитивното хранене за отърваване от кариесите. В един свой опит, засягащ група деца, които консумират типичните „вредни” продукти – бял хляб, палачинки, подсладени напитки, мазни храни и т.н., той извършва редица изследвания и решава да ги замени с други, по-полезни. Разбира се, както всеки професионалист, зъболекарят най-напред се информира обстойно за състоянието на зъбите на децата чрез рентгенови снимки, общ медицински преглед, анализ на слюнка и други. След това, доктор Прайс променя драстично обедното меню на децата, като през шест от седемте дни от седмицата закуската се състои от 120 мл портокалов или доматен сок и лъжица масло от черен дроб от треска, както и лъжица краве масло, богато на витамини. Обядът продължава с основно – 500 мл яхния с бульон от тръбни кости, зеленчуци и месо. Десертът им, пък, включва кифли от пълнозърнесто пшеничено брашно, намазани с краве масло и слабоподсладен плод. Всеки има право на две или повече чаши пълномаслено прясно мляко.

Резултатът от диетата на зъболекаря не закъснял. При повече от 90% от децата кариесите изчезнали, а при някои не се и появили отново. Изводът, който може да се направи е, че консумацията на истинска храна решава зъбните проблеми и в момента, в който тя спре да се приема, те се появяват отново.

На повечето от нас ни се струва странно да консумираме подобни храни, които са били препитание на дедите ни. Освен това, днес може би няма зъболекар, който да ни препоръча подобни методи на лечение, но нека имаме едно на ум. Истинската храна дава резултати дори, когато заменя само една част от ежедневното ни хранене – закуска, обяд или вечеря. Какво ли ще стане, ако започнем да я предпочитаме още повече?
Научете повече за денталното си здраве в блога на д-р Леонид Николаев. Приятно четене!